Vesko Drljača: Do sada je otpušteno 23.050 osoba, cilj nam je pomoći ljudima

Ministar rada i socijalne politike i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača je u toku video obraćanja federalnih vlasti povodom širenja koronavirusa podsjetio kako je prošlo nešto više od mjesec dana otkako je na području FBiH proglašeno stanje nesreće. U tom periodu je, prema njegovim riječima, Vlada FBiH pokazala odgovoran pristup provodeći aktivnosti u cilju zaštite građana ali i očuvanja stabilnosti ekonomije, zaštite na radu, pomoći nezaposlenim i brizi o socijalno-ugroženim kategorijama.

“Često su oštre i blagovremene reakcije s naglaskom na socijalno distanciranje i izoliranje određenih kategorija bile predmet kritika nezadovoljnih građana. O nužnosti poduzetih mjera kao i postignuti rezultati govore pohvale Svjetske zdravstvene organizacije koje su upućene BiH”, kazao je Drljača.

Dodao je da je Vlada uspjela u usporavanju masovnog širenja koronavirusa na području FBiH što je i bio njihov prioritetni cilj. Apelovao je na sve građane da nastave s primjenom uputa kriznih štabova.

Drljača je kazao i kako je Vlada FBiH radila na pronalasku mjera za ublažavanje neminovnih ekonomskih posljedica koronavirusa i traženja optimalnog balansa između države,radnika i poslodavca. Između onog što je realno i o onog što je moguće.

“Reforma radnog zakonodavstava koju smo proveli značajno je unaprijedila poslovni ambijent, uslove za rad, zaštitu radnika i doprinijela smanjenju sivog tržišta. Bilo je neophodno pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o radu. U stanju nesreće imamo nove okolnosti u tom smislu imamo nove izazove i za radnike i za poslodavce. Stav Vlade FBiH otpočetka je bio da udruženja poslodavaca i sindikata radnika da naprave zajednički dogovor. Sve ono o čemu se oni dogovore u skladu s nadležnostima prihvatljivo je i za vladu. Nažalost i pored više održanih sastanaka nije se uspio postići konačan dogovor, te konačan tekst izmjene i dopune zakona o radu nije usaglašen”, kazao je.

Budući da je zbog koronavirusa veliki broj ljudi ostao bez posla, a prema podacima Porezne uprave FBiH 23.050 osoba, Drljača je kraju kazao i kako je cilj Vlade FBiH da na što bezbolniji način prebrodimo ovu krizu, te da je njihov interes pomoći ljudima koji su ostali bez posla kao i privrednicima.

“Vlade će uplatiti doprinose na minimalne plate, a pozivam i kantone i općine da se uključe”, kazao je Drljača.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*