Tuga u kakanjskom selu Bare: Kuće su se tresle, pucale, mještani su bježali bosi

Tišina i nevjerica i dalje vladaju selom Bare u kojem je klizište sinoć uzelo jedan život, a uništilo nekoliko stambenih objekata. Mještani stoje i gledaju u porušene kuće koje su ograđene žutom trakom. Kako kažu, u selu se sinoć odvijala drama.

Adnan Zekić se u vrijeme kada se klizište pokrenulo nalazio u kući sa suprugom i djetetom.

“Počelo je nešto pucat’, treslo se… Struje je nestajalo na trenutak. To je trajalo 10 do 15 sekundi. Uzeo sam dijete u naručje i kako smo izašli napolje tako nas je i zemlja stigla”, ispričao je Zekić za Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, ništa slično se ranije nije dešavalo u ovom mjestu.

“Niko to nije očekivao, sjedio sam u kući i gledao televiziju. Čuli smo samo pucketanje, mislili smo da je zemljotres. Istrčali smo iz kuće bosi”, pričaju Zekić i njegova supruga, koji su privremeno smješteni kod komšija.

Enas Pašalić živi 200 metara od mjesta na kojem je sinoć pokrenuto klizište. Kako kaže, bio je na putu, a kada se vratio, u selu se odvijala prava drama.

“Bio je horor. Jauci zatrpanih žena i djece. Ne možeš pomoći, a čuješ ih. Pomagali smo koliko smo mogli jer je teren nepristupačan. Čuli smo jauke oko dva sata, a onda smo ugledali glavu jedne djevojke koja je kasnije izvučena. Bilo je strašno jer vidiš samo glavu koja se dere”, ispričao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, nije bilo čovjeka koji sinoć nije zaplakao u ovom selu.

I kuća Mehmedalije Karamuje zatrpana je u klizištu.

“Vlasnik sam stana u kojem su kao podstanari živjeli Alma Zekić i njena kćerka. Hvala Bogu pa su žive”, ispričao je Mehmedalija.

Kako kaže, nikada ranije nije bilo naznaka o klizištima.

“Tu je više 30 godina živjela nana Almasa. Držala je stoku. Stan sam dobio od rudnika”, pojasnio je Mehmedalija.

U klizištu je smrtno stradala Samira Kovačević, majka djevojčice M. K. koja je prva izvučena ispod ruševina. Sadika i Belma Merdić su također spašene ispod ruševina.

Zbog aktiviranja velikog klizišta u naselju Bare Općinski štab civilne zaštite proglasio je stanje prirodne nesreće na ograničenom području. Na teren će jutros izaći stručnjaci geološke struke kako bi utvrdili razmjere klizišta i predložili mjere za stabilizaciju klizišta.

Radiosarajevo.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*