MRV u BiH: U protekloj godini 49 prijava o napadima na vjerske objekte

U periodu od 1. novembra 2013. do 31. oktobra 2014 godine Međureligijsko vijeće BiH (MRV) zaprimilo je 49 prijava o napadima na vjerske objekte, navodi se u IV godišnjem izvještaju kojeg je ovo Vijeće objavilo danas u okviru projekta Monitoring napada na vjerske objekte u BiH.

I pored toga što je riječ o jako velikom broju napada na vjerske objekte, u MRV-u smatraju da ima razloga za optimizam. Ocjenjuje se da broj napada jeste važan faktor, ali da nije i jedini kada se treba ocijeniti ukupno stanje na terenu.

Kao jedan od razloga za optimizam u MRV-u navode sve češće javne osude napada na vjerske objekte koje se dešavaju i bez inicijative ovog Vijeća.

Isiče se da je u prošloj godini bilo nekoliko dobrih primjera kako lokalna zajednica treba da reagira kada se desi napad na vjerski objekt. To su situacije kada javne osude dođu od lokalne administracije, načelnika općine, općinskog vijeća, vjerskih zajednica i nevladinog sektora.

– Ako policija identificira počinioce i pokrene postupak, to je onda dobar peimjer na koji način lokalna zajednica treba da reagira. Ovo je pogotovo važno ako se napad izvršio na vjersku zajednicu koja je manjinska u tom području – navodi se u saopćenju MRV-a u BiH.

Tokom pomenutog izvještajnog perioda u MRV-u su primijetili također da nadležni organi (policija i tužilaštva) češće kvalifikuju napade na vjerske objekte kao krivična djela, što je bila jedna od preporuka Vijeća u prijašnjim izvještajima.

Naglašava se da je od presudne važnosti da se počinioci identifikuju i strogo kazne. Malim novčanim kaznama i uvjetnim osudama neće se postići preventivno djelovanje na buduće počinioce.

Naglašeno je zadovoljstvo uspostavljanjem dobre saradnje s Udruženjem sudija i tužilaca BiH tokom prošle godine, u okviru koje je predstavnik MRV-a BiH pozvan na godišnje savjetovanje sudija i tužilaca održano u oktobru 2014. u Neumu.

Na tom savjetovanju predstavnik MRV-a BiH je imao priliku da iznese rezultate ovog projekta i osnovne probleme s kojima se Vijeće susreće.

– Sudije i tužioci smatraju da su napadi na vjerske objekte ozbiljan problem i opasnost po BiH društvo i pokazali spremnost da daju svoj doprinos u suzbijanju ovih negativnih pojava. Podržavamo i podstičemo općine da uspostave video nadzor nad vjerskim objektima koji su bili više puta napadani. Takav video nadzor je uspostavljen u općini Novo Sarajevo i postignut je odličan rezultat. U postupku je uspostava video nadzora u općinama Bijeljina, Banja Luka, Ilidža i Novi Grad Sarajevo – navodi se u saopćenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*