Agić: Pratimo situaciju u Kaknju i spremni smo hitno reagovati

Tokom jučerašnjeg spašavanja unesrećenih osoba u selu Bare kod Kaknja, Ministarstvo sigurnosti BiH nije direktno učestvovalo.

“Tokom ove nesreće nadležne službe iz Općine Kakanj nisu iskazale potrebu za angažovanjem dodatne pomoći, npr. mehanizacije i ljudstva Oružanih snaga BiH, tako da Ministarstvo sigurnosti BiH nije direktno učestvovalo u ovoj akciji”, rekao je za Klix.ba pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

On je dodao kako je Sektor za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine nadležan za koordiniranje djelovanja spasilačkih službi i međunarodne pomoći u slučaju nesreće, koje zahvataju teritoriju BiH, a koje prevazilaze mogućnosti civilne zaštite i institucija na lokalnom nivou.

“Jučerašnju akciju su provele lokalne službe spašavanja i zahvaljujući velikoj požrtvovanosti spašene su tri zatrpane osobe i izvučena četvrta osoba koja je nažalost poginula”, kazao je Agić koji je naglasio da se situacija i dalje pomno nadgleda.

“Ministarstvo prati novonastalu situaciju u Kaknju nakon aktiviranja klizišta i putem Operativno – komunikacijskog centra 112, koji radi 24 sata dnevno, u stalnom je kontaktu sa nadležnim službama u Općini Kakanj te Federalnom upravom civilne zaštite i u slučaju eventualne potrebe spremni smo hitno reagirati i tražitu uključenje drugih službi”, zaključio je Agić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*