Indijci su prije više hiljada godina “letjeli avionima”

 

Indijci su prije više hiljada godina “letjeli avionima” i hirurškim instrumentima provodili obdukcije na ljudskim tijelima, kaže se u studiji predstavljenoj na simpoziju posvećenom indijskoj nauci a koji je održan u Mumbaiju.

Nakon što je prošle godine hinduska desničarska stranka “Bharatija Janata” (BJP) došla na vlast nadmoćnom izbornom pobjedom, naučni kongres prvi put u svojoj stogodišnjoj historiji održao je sjednicu o drevnoj nauci kroz sanskrt.

U nedjelju su predstavljeni radovi o hirurškim metodama, avijaciji i arhitekturi u Indiji tokom vedskog razdoblja (1750. do 500. p n. e.), izvedeni iz vedskih tekstova.

Poznavanje aeronautike opisuje se u sanskrtu u stotinu odjeljaka, osam poglavlja, 500 principa i tri hiljade stihova, kaže se u tekstu Ananda Bodasa i Ameje Jadhava, a prenosi list Times of India.

Drevne hindske sage govorile su prije sedam hiljada godina o avionima koji putuju iz jedne zemlje u drugu, s jednoga kontinenta na drugi i s jedne planete na drugu, rekao je Bodas dok je predstavljao svoje istraživanje.

Indijci iz vedskoga doba osmislili su 20 tipova oštrih instrumenata i 101 tupi instrument za hirurške zahvate, kaže se u tekstu Ašoka Nene, koji se temelji na drevnom hindskom tekstu Sushruti Samhiti.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*