UNICEF: Zbog pandemije otkazano vakcinisanje miliona djece

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) je upozorio da bi pandemija koronavirusa mogla uzrokovati nove epidemije i pandemije u budućnosti, javlja Aandolija.

Iz UNICEF-a su saopćili da je pandemije dovela do obustavljanja usluga koje se tiču globalnog imuniteta te da bi to moglo uzrokovati nove epidemije tokom ove godine i u predstojećem periodu.

Istakli su da milioni djece širom svijeta, zbog prekida uzrokovanog korona virusom, nisu vakcinisana protiv morbila, difterije i dječije paralize.

Navodi se kako su mnoge zemlje otkazale ili prolongirale masovna vakcinisanja djece, te da i prije pandemije svake godine oko 20 miliona beba nije vakcinisane protiv morbila, dječije paralize i drugih bolesti.

Osigurati vakcinisanje djece

“Gotovo 13 miliona djece širom svijeta 2018. godine nisu primila nikakve vakcine. Većina te djece živi u zemljama sa slabim zdravstvenim sistemom“, navodi se u saopćenju.

Kazali su da se, sudeći po novonastaloj situaciji i prekidu u zdravstvenim sistemima, može doći do zaključka da će korona virus uzrokovati velike katastrofe tokom ove godine i predstojećeg perioda.

Šef odjela za imunizaciju pri UNICEF-u Robin Nandy je istakao da su veoma važne aktivnosti koje sprovodi UNICEF kako bi tokom pandemije obezbijedio vakcinisanje djece.

“Prekid zdravstvenih usluga do kojeg je došlo zbog pandemije dovodi u opasnost živote miliona djece“, zaključio je Nandy.

(balkans.aljazeera.net)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*