Inspektorat RS demantuje navode o slaboj saradnji sa Federacijom BiH

Iz Inspektorata Republike Srpske reagovali su danas na navode direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove da je komunikacija sa Inspektoratom Republike Srpske posljednjih dana bila jako slaba.

“Povodom izjave direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove da je komunikacija sa Inspektoratom Republike Srpske posljednjih dana bila jako slaba, Inspektorat Republike Srpske u potpunosti demantuje takve navode, jer se podaci o licima koja su u Bosnu i Hercegovinu ušla preko graničnih prelaza na teritoriji Republike Srpske i kojima je republički inspektor izdao rješenja o upućivanju u karantin i izolaciju, a koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine ili Distrikta Brčko, na dnevnom nivou se dostavljaju Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Inspektoratu Distrikta Brčko”, saopćeno je iz Inspektorata RS.

Inspektorat Republike Srpske je od 16. marta, od kada je uveden dvadesetčetvoročasovni nadzor na graničnim prelazima na teritoriji Republike Srpske, osobama sa prebivalištem na području Federacije Bosne i Hercegovine izdao 16.752 rješenja o upućivanju u karantin i izolaciju, kao i 946 rješenja licima sa prebivalištem na području Distrikta Brčko, te ostaje nejasno na osnovu čega su iznešene tvrdnje da lica sa prebivalištem na području Federacije Bosne i Hercegovine nisu kontrolisana.

“Ukoliko se osvrnemo samo na proteklu sedmicu, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Inspektoratu Distrikta Brčko svakog dana su dostavljeni zbirni podaci za prethodna 24 časa sa svim ličnim i kontakt podacima lica kojima su izdata rješenja. Iznošenje optužbi o navodnom nesavjesnom radu Inspektorata Republike Srpske, bez navođenja argumenata i konkretnih činjenica možemo posmatrati samo kao izgovor zbog očekivanih negativnih posljedica koje će izazvati prerano ukidanje i ublažavanje mjera u Federaciji Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Da sistem nadzora putnika u Republici Srpskoj funkcioniše bez poteškoća, pokazuje prije svega jedinstven stav svih institucija, od republičkog do lokalnog nivoa, koje su usaglašene kada je u pitanju definisanje mjera koje je potrebno provoditi, kao i njihova realizacija u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

“Dok je Republika Srpska još 23. marta stavila u funkciju prve karantine na graničnim prelazima, Federacija Bosne i Hercegovine se za tu mjeru odlučila tek 15 dana kasnije, što najbolje govori o spremnosti i jednih i drugih. Dok Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje postepeno ukidanje mjera uz veliki oprez, svjedoci smo da se u Federaciji Bosne i Hercegovine mjere ukidaju čak i bez saglasnosti ključnih institucija, što bi na prvom mjestu trebalo biti Federalno ministarstvo zdravlja. Prema izjavama Federalnog ministra zdravlja koje su prenijeli mediji, Federalno ministarstvo zdravlja nije donijelo preporuku o ukidanju policijskog časa, te je njihovo mišljenje da je mjere trebalo postepeno ublažavati”, kazali su iz Inspektorata.

Tvrda da su nepromišljeni potezi institucija Federacije Bosne i Hercegovine i ukidanje obaveze karantina već dali rezultate na terenu, koji se prema objavljenim informacijama ogledaju u deset puta većem broju putnika koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, čime se direktno ugrožavaju i građani Republike Srpske, kazali su.

Ocjene kako je navodno nepostupanje inspektora Republike Srpske jedan od razloga da se suspenduje naredba o karantinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, a da pri tome ne postoji jedinstven stav u institucijama Federacije Bosne i Hercegovine o mjerama koje će se preduzimati jer odluke donose bez međusobnog usaglašavanja, jasno pokazuje da postoje određeni propusti u organizaciji sistema Federacije.

“Inspektorat Republike Srpske i dalje će nastaviti sa nadzorom putnika na graničnim prelazima na teritoriji Republike Srpske, i dalje će donositi rješenja za sve putnike bez obzira na mjesto njihovog prebivališta, te će preduzimati sve mjere koje usaglase nadležne institucije Republike Srpske u cilju zaštite građana Republike Srpske. Naša komunikacija i dalje će se zasnivati isključivo na argumentima, činjenicama i podacima koji su jedini pokazatelj težine posla koji obavljaju inspektori Republike Srpske”, navodi se. 

Stav Inspektorata Republike Srpske je da trenutna situacija iziskuje maksimalne napore nadležnih službi kako bismo sa što manje posljedica prevazišli ovu krizu, a da političke nesuglasice i razmimoilaženja u stavovima u ovom trenutku ne mogu biti iznad ljudskog zdravlja.

“Još jednom apelujemo na građane Republike Srpske, kao i građane Federacije Bosne i Hercegovine da se pridržavaju preporuka zdravstvenih stručnjaka, da prate njihove savjete, da se ponašaju odgovorno i izbjegavaju veća okupljanja, da koriste zaštitnu opremu, jer svako prerano popuštanje mjera i neodgovorno ponašanje može uništiti sedmice predanog i teškog rada brojnih službi, a na prvom mjestu ljekara koji se bore za naše živote”, poručili su iz Inspektorata RS.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*