Grci održali prvomajske proteste uprkos restriktivnim mjerama

Stotine demonstranata okupilo se u centru Atine i u sjevernom grčkom gradu Solunu kako bi obilježili Prvi maj, uprkos apelima vlade da se odgode prvomajska okupljanja i obilježavanja do sljedeće subote, kada će biti ukinute određene restriktivne mjere.

Stotine članova sindikata PAME, uz podršku Komunističke partije, okupili su se u petak ujutro u oba grada, noseći maske i rukavice i stajali su udaljeni jedni od drugih po dva metra. Sindikat je objavio fotografije na kojima se prikazuju kako organizatori pomoću mjernih traka i naljepnica četvrtastih boja postavljaju tačne položaje na kojima se demonstranti mogu okupiti u centru Atine, ispred zgrade Parlamenta.

Ove godine, Prvi maj obilježava se “u posebnim, teškim okolnostima pandemije koronavirusa, ali je naš pogleda okrenut ka budućnosti”, rekao je čelnik Komunističke partije Dimitris Koutsoumbas tokom skupa. Glavno pitanje nakon pandemije, rekao je, je dilema “socijalizma ili barbarstva. Naš odgovor je socijalizam. Potrebno je novo, pošteno društvo, s radničkom klasom koja će vladati”.

Deseci drugih sindikata također su planirali marševe ili obilježavanja, pri čemu su demonstranti uglavnom koristili maske i održavali udaljenost jedni od drugih.

Pored toga, policija je bila na oprezu ​​u petak kako bi spriječila Grke da krenu na izletišta, što je tradicija za Prvi maj. Restriktivne mjere trebale bi biti ublažene u ponedjeljak, ali ostaju na snazi ​​tokom praznika za vrijeme vikenda. Za one koji prekrše mjere je predviđena kazna od 150 eura.



(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*