(Video) Molekularni biolog Ljiljana Đukanović iz Lisabona, za RTV7, pojasnila prirodu virusa Covid – 19

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka od samog početka se aktivno uključila u borbu protiv COVID-19 pandemije mobilizirajući sve stručnjake koji mogu pomoći u suzbijanju pandemije korona virusa. Članica pomenute akademije, molekularni biolog , dr Ljiljana Đukanović je, u saradnji s kolegama, osmislila i pokrenula serijal kratkih edukativnih videa “60 sekundi o koroni”.

Inače, Ljiljana Đukanović rođena je u Sarajevu gdje završava osnovnu školu i tri razreda Prve gimnazije. 2002. godine odlazi u Sjedinjene Američke Države, gdje završava srednju školu i upisuje fakultet. 2008. diplomira na Bard koledžu, na duplom smjeru biologije i historije umjetnosti nakon čega radi kao asistent na Rockfeller univerzitetu u New Yorku. 2009. godine upisuje doktora na Španskom nacionalnom institutu za istraživanje karcinoma u Madridu. U period 2014. – 2016. godine radila je kao konsultant za farmaceutsku kompaniju, a od 2016. godine radi za švicarsku biotehnološku kompaniju kao voditelj istraživačkih projekata. Trenutno živi u Lisabonu, a za potrebe posla putuje u laboratorij u Lozani.

Njeno iskustvo i stručnost vrijedni su spomena, posebno u ovom periodu kada se borimo sa pandemijom korona virusa. Ona je za RTV7 danas izdvojila svoje vrijeme i javila nam se Skypom  iz Lisabona, gdje je trenutno uključena u proizvodnju testova na korona virus. Pojasnila nam je kakve priprode je ovaj virus, koliko su testovi sigurni te šta možemo očekivati od lijekova i vakcina na kojima se radi širom svijeta….Također, imate priliku poslušati nekoliko edukativnih videa koji su nastali u okviru projekta “60 sekundi o koroni” .

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*