Zastava s ljiljanima na današnji dan 1992. godine zvanično usvojena

Prva zastava i grb nezavisne Bosne i Hercegovine zvanično su usvojeni na današnji dan 1992. godine. Zastava sa ljiljanima, grb i himna “Jedna si jedina” bili su zvanična obilježja Republike Bosne i Hercegovine tokom rata, i neposredno nakon završetka ratnih sukoba.

Historičar Enver Imamović iznio je ideju da se 1992. godine obilježja BiH iz Socijalističkog perioda zamijene motivima iz hiljadugodišnje tradicije BiH, a to je srednjovjekovna Bosna.

Tako je nova zastava postala bijela podloga na kojoj se nalazio plavi štit sa šest zlatnih ljiljana, podijeljenih gredom u dva polja. To je ustvari replika grba prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Tako su srednjovjekovna obilježja uzeta kao motivi savremene BiH, jer srednjovjekovlje na najbolji način oslikava zajedništvo svih naroda u BiH. Zastava s ljiljanima prvi pit je zvanično predstavljena 22. maja ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Iako ta zastava nije sadržavala nikakva obilježja koja bi isključivala neku grupaciju u BiH, odlukom visokog predstavnika Carlosa Vestendorpa 1998. godine zamijenjena je sadašnjom zastavom i grbom, koja treba da simbolizira ebropski put i orijentaciju BiH.

(Klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*