WHO predložila i drugim zemljama da istraže ranije sumnjive slučajeve upale pluća

Iz Svjetske zdravstvene organizacije su rekli da nije iznenađujuća Francuska studija o prvoj zabilježenoj infekciji koronavirusa čiji rezultati su pokazali da je infekcija bila prisutna u toj državi mnogo ranije prije prvog službeno potvrđenog slučaja. Takođe su predložili i drugim državama da ispitaju sumnjive slučajeve kako bi pomogli u razumijevanju virusa. Portparol WHO-a Christian Lindmeier ohrabrio je druge da provjere ranije slučajeve upale pluća neodređenog porijekla iz kraja 2019. jer bi to moglo svijetu dati novu i jasniku sliku širenja epidemije.

“Ovo nam daje potpuno drugačiju sliku na sve” rekao je portparol WHO-a Christian Lindmeier na brifingu u Ženevi.

“Rezultati istraživanja pomažu u boljem razumjevanju potencijalne cirkulacije virusa”, dodao je Lindmeier naglasivši da postoji mogućnost da se pojave i drugi slučajevi o ranijem postojanju infekcije COVID-19 nego što smo pretpostavljali.

Francusko istraživanje koje je vodio Yves Cohen radilo je na retestiranju 24 pacijenta iz decembra i januara koji su tada bili negativni na gripu. Rezultati obvjavljeni u međunarodnom časopisu za antimikrobna sredstva pokazuju da je jedan muškarac iz Francuske zaražen mjesec dana ranije nego što se pojavio prvi potvrđeni slučaj koronavirusom.

Ovaj muškarac nije dugo putovao, niti je imao kontakte sa Kinom koja je u tom periodu bila jedina država koja zvanično ima zaraženih. Zbog toga što nije imaju jasnu epidemiološku sliku pretpostavlja se i da nije nulti pacijent u Francuskoj.

Francuska je prva tri slučaja zaraze koronavirusom u državi prijavila tek 24. januara.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*