U Wuhanu se učenici postepeno vraćaju u školske klupe

Uz maske, detektore za temperaturu i socijalno distanciranje gimnazijalci završnih razreda su se vratili u školske klupe u Wuhanu, kineskom gradu gdje je epidemija Covida-19 počela krajem prošle godine prije nego što se proširila na cijelu planetu.

Poslije četiri mjeseca đaci, u školskoj uniformi, su se vratili s maskama na licu, poslije prolaza kroz infracrvene kamere da bi se detektovala moguća temperatura.

Sjedili su za individualnim stolovima razdijeljenim po metar naspram svojih nastavnika koje su prvi put vidjeli uživo od januara, prije nego što je u Wuhanu i provinciji Hubei uveden karantin. Od tada su đaci Wuhana kao i ostatka zemlje pratili nastavu preko interneta.

U znaku nervoze lokalnih vlasti datum za nastavak časova za druge razrede gimnazije i osnovne škole još nije objavljen.

U ostatku Kine učenici se vraćaju u škole postepeno po regionima. U velikim metropolama Pekingu i Šangaju samo đaci posljednje godine gimnazije su se vratili u klupe prošle nedjelje imajući u vidu maturu, koja je pomjerena mjesec dana u cijeloj zemlji, za početak jula.

Wuhan i provincija Hubei, daleko najteže pogođeni epidemijom u zemlji, postepeno se vraćaju na normalu od kada je ukinut karantin u gradu 8. aprila.

Poslije jačanja u februaru zaraza se znatno smanjila posljednjih nedjelja u cijeloj zemlji, a danas je pala na dva nova slučaja, oba su osobe koje su došle iz inozemstva.

Ni jedan novi smrtni slučaj nije prijavljen posljednje tri nedjelje. U Kini je ukupno zabilježeno 82.883 zaraženih i 4.633 umrlih.

Mnogi Kinezi su iskoristili pet dana odmora za praznik 1. maj da se opuste. U zemlji je bilo 115 miliona putnika a brojne turističke destinacije su ponovo otvorene, među kojima i Zabranjeni grad u Pekingu.

Disneyland će se otvoriti iduće nedjelje u Šangaju, saopšteno je iz tog zabavnog parka. Međutim, strancima je i dalje zabranjen dolazak a Kinezi koji se vraćaju u zemlju moraju da idu u karantin 14 dana.

Program N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*