Novih 3,2 miliona otkaza u SAD-u, ukupno više od 33 miliona u pandemiji

Broj Amerikanaca koji su se prijavili za osiguranje od nezaposlenosti uslijed epidemije koronavirusa nastavio je rasti prošle sedmice kad je 3,2 miliona ljudi ostalo bez poslao.Kako piše Business Insider broj otkaza bio je veći nego su bile procjene Ministarstva rada koji su očekivali 3 miliona zahtjeva za pomoć predviđenu nezaposlenima. Broj otkaza u Sjedinjenim Državama rapidno raste već sedam nedjelja i u tom periodu ukupno iznosi više 33 miliona.

Ipak, petu sedmicu zaredom dešava se pad novih zahtjeva za osiguranje od nezaposlenosti, što sugerira da je prošao najgori šok na tržištu rada. No, brojevi otkaza su i dalje višestruko iznad brojeva u vrijeme velike recesije kad je u rekordnoj sedmici 665.000 Amerikanaca podnijelo zahtjev za osiguranje od nezaposlenosti.

“Jasno je da tržište rada još uvijek značajno pati zbog koronavirusa”, rekao je za Business Insider Ryan Sweet, analitičar Moody's Analytics.

Iako se brojevi otkaza kreću u pozitivnom smjeru, vjerojatno će sedmični izvještaji još neko vrijeme pokazati povišeni broj.

“Mogli bismo se spustiti na možda između jedan i dva miliona do kraja maja, što je opet više od historijskih nivoa, ali mnogo bolje nego je bilo na početku pandemije”, prognozira Lindsey Piegza, glavna ekonomistica kompanije Stifel.

Ekonomisti misle i da se broj otkaza značajnije smanjuje, ali da sedmične cifre ostaju ovako visoko iz nekoliko razloga. Jedan je da vjerojatno neke države još uvijek rade na starim zahtjevima jer pretrpani uredi za nezaposlene nikada nisu ranije primali milione zahtjeva sedmično.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*