Snježna oluja na Bliskom istoku

Snijeg je danas pao širom Bliskog istoka i snažna zimska oluja zahvatila je cijeli region, primoravši sirijske izbeglice, koje su napustile svoju zemlju zbog građanskog rata, da se zbijaju u izbegličkim logorima ne bi li se zagrijale.

-Kiša i grad padali su u priobalnom području u Libanu, a snijeg je napadao na planine i Dolinu Beka u centralnom dijelu zemlje, gdje su benzinske pumpe, banke, škole i većina radnji zatvorene – prenosi Associated Press.

Snijeg je omeo svakodnevnu rutinu mnogima, a pogotovo stotinama hiljada Sirijaca koji žive u šatorima i improviziranim skloništima u Dolini Beka.

Kraj grada Andžara muškarci su pokušavali da očiste težak snijeg koji se nagomilao na njihovim izbegličkim šatorima, strahujući da će se skloništa srušiti.

Unutar šatora ljudi su se skupljali oko peći, pokušavajući da se zagriju.

Palestinske vlasti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze proglasile su vanredno stanje zbog oluje.

Jedna osmomjesečna palestinska beba u izbegličkom logru u Tulkarmu je stradala u požaru koji je izazvao šporet, rekao je portparol palestinskog Ministarstva za civilnu odbranu Loae Bani Odeh.

Snijeg se nagomilao na Golanskoj visoravni i na sjeveru Izraela. Škole širom Jerusalema su zatvorene zbog upozorenja da će pasti 25 centimetara snijega.

U Siriji snijeg je prekrio planine nad Damaskom i zbog snijega je saobraćaj skoro zaustavljen u sirijskom glavnom gradu i naveo Ministarstvo obrazovanja da zatvori škole i univerzitete na dva dana.

Guste magle prekrile su dijelove Pakistana jutros i pakistanska uprava za civilnu avijaciju je rekla da su zvaničnici privremeno zatvorili međunarodni aerodrom Benazir Buto, zbog nevremena, usmjeravajući avione na Lahor, prenosi Blic.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*