Američka ambasada u BiH se oglasila povodom najavljene mise za žrtve Bleiburga

Američka ambasada u BiH oglasila se danas putem Twittera u vezi sa predstojećom misom za blajburške žrtve, a čija je najava stigla samo dan uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Evropi. “Razmišljajući o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i pamtiti historiju u njenoj cjelovitosti. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u BiH da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike. Kao što smo upravo obilježili Dan pobjede nad fašizmom, svi se moramo fokusirati na prave vrijednosti demokracije, pomirenja i međureligijskog dijaloga”, naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Nakon Šefika Džaferovića i Željka Komšića, održavanje mise je danas osudio i treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Održavanje mise podržavaju političke stranke sa hrvatskim predznakom, a najoštriju poruku je poslalo Glavno vijeće HNS-a.

“Pozivamo bošnjačke političke dužnosnike, a osobito bošnjačke članove Predsjedništva BiH Komšića i Džaferovića, da se suzdrže od komentiranja pitanja za koja su u potpunosti nekompetentni, kao i da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH”, saopćeno je, između ostalog u pismu koje potpisuje Božo Ljubić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*