Vještačenje pokazalo da respiratori koje je nabavila “Srebrena malina” nisu za korištenje na intenzivnoj njezi

Tužilaštvo BiH danas je saopćilo da je u nalazu vještaka utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19. Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

“Dakle, nije preporučeno korištenje ovih respiratora u jedinicama intenzivne terapije”, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Tim tužilaca Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo je niz potrebnih radnji na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i sigurnosnim agencijama, s kojima radi na predmetu.

Ovaj podatak dao je konačno odgovor na pitanje na koje iz FUCZ-a i “Srebrene maline” danima nisu željeli odgovoriti – za koji nivo upotrebe služe kineski respiratori koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Od početka se špekulisalo da su ovi respiratori namijenjeni za upotrebu u ambulantnim kolima, a ne na intenzivnoj njezi u kliničkim centrima i bolnicama.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*