Sin šefice bh. diplomatije Bisere Turković postao službenik Ambasade BiH u Kataru

Ali Turković, sin ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, nedavno je imenovan za službenika u ambasadi naše zemlje u Kataru. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdila šefica bh. diplomatije kazavši da njegovo imenovanje nije stiglo iz Ministarstva vanjskih poslova BiH već iz jedne državne agencije. Podsjetimo da je prije imenovanja na ministarsku funkciju Turković bila ambasadorica upravo u Kataru.

“Ali je radio kao asistent na Univerzitetu u Kataru nekoliko godina prije mog postavljenja za ambasadoricu BiH u Kataru. Tamo je mimo tri diplome koje je stekao na Webster Univerzitetu, na postdiplomskom nivou izučavao zemlje Zaljeva, a zatim je nastavio raditi na istom fakultetu. Po povratku u BiH se zaposlio u BHANSA-i”, rekla nam je Turković.

Kaže da je njen sin godinama radio u različitim međunarodnim agencijama i da je dobitnik mnogih međunarodnih priznanja uključujući i kolektivnu Nobelovu nagradu (kopija kao dokaz dostavljena našoj redakciji) te da tečno govori engleski i arapski jezik.

On će sada, prema riječima Turković, raditi za BiH u okviru svog stručnog obrazovanja i iskustva te na taj način pomoći državi.

“Smatrate li da je dobro za BiH da imamo ljude sa ovakvim kvalifikacijama i referencama da rade za BiH ili ih se trebamo odreći i prepustiti da rade za druge zemlje?”, upitala je Turković.

Ali Turković je u žižu interesovanja domaćih medija došao u februaru ove godine kada je bio išao sa majkom u Sjedinjene Američke Države tokom službene posjete ministrice vanjskih poslova BiH.

No tada je Bisera Turković poručila da je njen sin kojeg je povela u SAD magistrirao u SAD-u te da je on sam snosio svoje troškove, odnosno da je bio u “privatnom kapacitetu”. Kako je istakla, njen sin nije bio u SAD-u o trošku države BiH, ali je u isto vrijeme pomagao državi.

Na pitanje o tome da li je njen sin prisustvovao službenim sastancima, Turković je odgovorila riječima da ne prisustvuje “ako ne postoji potreba” te da nije bio prisutan na sastanku s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom i na nekim od sastanaka, ali da joj je pomagao kada je to bilo potrebno.

No iz službenih dopisa koji su tada objavljena u pratnji ministrice Turković na putu za SAD su bili njen lični asistent Ali Turković i dva člana sigurnosne pratnje ispred Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

MVP je tada ovaj slučaj usporedio sa praksom koju ima američki predsjednik Donald Trump kada mu na putovanjima društvo pravi kćerka Ivanka.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*