Foto: FoNet
Foto: FoNet

PIO: ‘Mi nećemo dati penziju Vojislavu Šešelju’

Direktor Federalnog zavoda Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Zijad Krnjić kazao je da je ta ustanova tužila sudu Institut za medicinsko vještačenje FBiH zbog davanja prve kategorije invalidnosti Vojislavu Šešelju sa zahtjevom da se taj dokument poništi.

“Do odluke suda nećemo mu dati rješenje za penziju. Ako sud i ne bi uvažio našu tužbu, u šta nam je teško vjerovati jer je ona pravno argumentirana, mi imamo i druga pravna sredstva da ovaj slučaj riješimo ispravno i pravedno da mu ne odobrimo pravo na penziju”, izjavio je Krnjić za Fenu.

On je ranije naveo da Institut za medicinsko vještačenje FBiH nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu, ni iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled te nije utvrdio medicinske uslove zadnjeg zaposlenja te osobe (asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu).

Direktor Instituta za medicinsko vještačenje FBiH Zijad Hadžiomerović potvrdio je Feni da još nije obaviješten o spomenutoj tužbi.

On je ranije naveo da se u slučaju Vojislava Šešelja usuglašava dio radnog staža koji je on proveo u BiH, na način kako to čine i za sve druge građane te da se radi o međudržavnoj obavezi koja se mora uraditi na regularan način.

Hadžiomerović je rekao da “Šešelj ima jasnu i veoma obimnu dokumentaciju koju su radili ljekari na profesionalan način te da se ne može osporavati ničije, pa ni njegovo, pravo”.

Haaški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj osamdesetih godina 20. vijeka bio je zaposlen kao asistent na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*