CCI: Sloboda javne riječi se mora štititi i podržavati, a ne gušiti

Centri civilnih inicijativa (CCI) principijelno osuđuju svako ugrožavanje slobode javne riječi kao temelja demokratskog društva, a pogotovo opasnim smatraju situacije kada ugrožavanje dolazi od institucija vlasti ili kada institucije vlasti tolerišu ili podržavaju ugožavanje slobode i nasilje nad medijima.

U CCI-u su stava da su institucije vlasti dužne osigurati društveni okvir u kome je sloboda javne riječi neupitna, te zaštititi novinare u obavljanju svojih profesionalnih zadataka.

Ističe se da su vlasti dužne sankcionirati svaki pokušaj ugrožavanja slobode i činove nasilja nad novinarima.

U tom kontekstu, CCI ne smatra dovoljnim samo uvažavanje žalbe od Općinskog suda i vraćanje stvari izuzetih u pretresu portala Klix.ba, nego zahtijeva utvrđivanje odgovornosti svih koji su umješani u slučaj eklatantne zloupotrebe ovlasti i ugrožavanja ljudskih prava i medijskih sloboda, što je bio slučaj s činom upada u redakciju medija, koji je samo radio svoj posao u javnom interesu.

– Samo tako ćemo moći vjerovati da se ovakve pojave više neće dešavati i da su sve strukture vlasti i društvo u cjelini iz ovog skandala izvukli pouku koja će omogućiti pozitivan iskorak u daljoj demokratizaciji zemlje – navodi se u saopćenju CCI-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*