Kineska roba u BiH ulazi pod zastavom Turske, ostajemo bez više miliona KM poreza

Kompanije iz Turske godišnje uvoze tone kineske robe u Bosnu i Hercegovinu, na koju ne plaćaju porez, čime budžet naše zemlje svake godine oštete za desetke miliona maraka, tvrde izvori bh. novinske agencije Patria (NAP).

Bosna i Hercegovina i Turska još od 2003. godine imaju ugovor o slobodnoj trgovini, a od 2007. godine ukinuta je i carina na robe koje se prometuju između ove dvije zemlje.

No, kako povlastice imaju samo robe koje su većim dijelom proizvedene u Turskoj, turski trgovci rade prevaru u vlastitoj zemlji, u kojoj kinesku, ili robu drugog porijekla, prepakiraju a onda je kao turski proizvod plasiraju na tržište BiH.

Još 2007. godine banjalučki „Novi reporter“ objavio je članak u kojem je otkrio ilegalan uvoz nafte u BiH, u kojem je država oštećena za oko 25 miliona KM, a u aferu su umješani visoki funkcioneri Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i velike naftne kompanije poput OMV-a i Petrola.

Naftni mešetari već godinama, potvrđeno je ovom listu,  s krivotvorenim dokumentima uvoze gorivo u BiH. Upravo, potvrdili su izvori, zloupotrebljava se sporazum o slobodnoj trgovini koji je Turska postigla sa BiH, pa se pod zastavom turske uvozi gorivo i iz drugih zemalja, čime se izbjegava plaćanje poreza BiH.

No, ni u ovom slučaju grijeh ne ide samo u jednom smijeru. Problema zbog slobodne trgovine sa BiH ima i sama Turska, iako se to na njenu brzorastuću gigantsku ekonomiju odražava dosta slabije nego na krhku bh. privredu.

Naime, nekoliko firmi iz BiH koje se bave uvozom i izvozom, su prije nekoliko godina u Tursku plasirale blizu 3.000 tona oraha. Orah je plasiran kao bh. proizvod, iako se radilo o orasima iz Ukrajine, Moldavije,  Rumunije, čime je izbjegnuto plaćanje poreza Turskoj u visini od 14 miliona maraka, piše Patria.

Na isti način rađena je i prevara sa rashladnim aparatima BIRA, kada je kineska roba prepakivana u BiH i plasirana na međunarodno tržište kao roba proizvedena u BiH, piše NAP.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*