Ako odluka o privremenom finansiranju FBiH bude usvojena do kraja januara neće biti posljedica

Ako se odluka o privremenom finansiranju bh. entiteta Federacije BiH usvoji do kraja januara neće biti nikakvih posljedica po finansijske transakcije u Federaciji BiH, istakao je za Anadolu Agency (AA) Ante Krajina, ministar finansija Federacije BiH.

U suprotnom, upozorio je Krajina, ako se odluka o privremenom finansiranju FBiH za razdoblje januar – mart 2015. godine ne donese do tog vremena isplate, odnosno rashodi iz budžeta FBiH vršit će se samo prema obavezama iz prošle godine.

“Plaće i invalidnine, kao i ostali materijalni troškovi: električne energije, goriva i svega ostalog za januar plaćat će se svakako u februaru. Dakle, neće biti nikakve posljedice po te finansijske transakcije ako se odluka o privremenom financiranju usvoji do konca prvog mjeseca”, naglasio je Krajina.

Vlada FBiH utvrdila je sredinom decembra prošle godine prijedlog odluke kojom utvrđuje iznos od 421.823.778 konvertibilnih maraka na ime privremenog finansiranja Federacije BiH za razdoblje januar – mart 2015. godine, odnosno do donošenja budžeta FBiH za 2015. godinu.

Utvrđeni iznos jednak je i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani.

Kako je obrazloženo, obveza donošenja odluke o privremenom finansiranju propisana je članom 35. Zakona o budžetu u FBiH. Naime, ako Parlament FBiH ne donese budžet prije početka fiskalne godine, privremeno se, a najduže za prva tri mjeseca, na temelju odluke nastavlja finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika proračuna.

Inače, privremeno finansiranje obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom razdoblju, a najviše do tromjesečnog prosjeka za proteklu fiskalnu godinu. Na ovaj način se finansiraju isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje na dan 31. decembra protekle godine.

Odluku o privremenom finansiranju donosi Parlament Federacije BiH.

Ministar finansija FBiH nije mogao potvrditi kada će se održati sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH “jer takvim informacijama danas nije raspolagao niti je o tome upoznat”.

Ukoliko sve bude teklo po planu, odnosno ako ne bude žalbi na utvđene rezultate izbora konstituirajuću sjednicu novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH koji također, mora potvrditi odluku o privremenom finansiranju bit će moguće sazvati krajem naredne sedmice.

Istovremeno, ukoliko budžet ne bude donesen do 31. marta, nakon toga neće biti izvršavani rashodi u bilo koju svrhu osim za otplatu duga, sve dok budžet ne bude donesen.

(AA/ Mojportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*