Slovenija ukinula restrikcije za ulazak iz Hrvatske

Slovenska vlada donijela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz Covid-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

“Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz kojega slijedi da je rizik za širenje zaraze Covid-19 u obje države sličan, te da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država, niti potrebe za provođenjem karantina ili samoizolacije prilikom prelaska granice”, navela je slovenska vlada u saopćenju za javnost, nakon sjednice u ponedjeljak navečer.

Nakon što je krajem prošle sedmice proglasila kraj epidemije bolesti Covid-19 i najavila da će načelno ponovo otvoriti granice za državljane članica EU-a i zajedničkog Evropskog privrednog područja, ali uz prethodnu procjenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija nakon olakšavanja režima na granici s Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora s drugim susjednim državama.

Slovenski ministar za privredu Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka juna, a u ponedjeljak je o tome razgovarao s mađarskim ministrom za vanjske poslove Peterom Szijjartom.

Prema riječima slovenskog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prijelaza granice i osiguraju svi uvjeti da ne dođe do ugroze zdravlja, odnosno mogućnosti širenja koronavirusa, prenosi Hina.

Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i s Austrijom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*