Dosadašnji odgovor zdravstvenih institucija u BiH zadovoljavajući

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević sudjelovala je na 73. zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine koje je zbog aktualne pandemije Covida-19 organizirano virtualno.

Svjetska zdravstvena skupština je tijelo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje donosi odluke, a Zdravstvena skupština se održava svake godine u maju u Genevi.

Šef delegacije BiH na 73. zasjedanju Skupštine bila je ministrica Gudeljević koja se obratila delegatima izjavom u kojoj je naglasila da su zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini koordinirano realizirale aktivnosti nadzora koje su odgovor na novonastale prilike u vezi sa pandemijom.

Mjere su realizirane sukladno preporukama i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, te da je zahvaljujući upravo pridržavanju tih smjernica dosadašnji odgovor zdravstvenih institucija u BiH zadovoljavajući.  Bosna i Hercegovina je snažno opredijeljena za dalje jačanje zdravstvenih kapaciteta što će doprinijeti sprečavanju prekograničnih prijetnji po zdravlje ljudi u budućnosti.

Ministrica Gudeljević se zahvalila Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i svim državama učesnicama na nesebičnoj stručnoj i tehničkoj potpori koju su pružile Bosni i Hercegovini u teškim danima pandemije.

Na kraju Konferencije usvojena je predložena Rezolucija “Odgovor na Covid – 19”, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*