Poslodavci u FBiH traže da se stvore uslovi za nesmetana službena putovanja

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine se od nadležnih institucija traži hitno stvaranje uslova za ukidanje samoizolacije u trajanju od 14 dana za sve državljane BiH koji moraju ići na službena putovanja. Kako su kazali ovo se odnosi na one koji posjeduju putni nalog, poziv na poslovni sastanak ili neki drugi dokument kojim dokazuje da je bio izvan BiH zbog poslovnih aktivnosti. Inicijativa se odnosi i na strane državljane koji u svrhu realizacije poslovnih aktivnosti sa domaćim kompanijama imaju potrebu da doputuju u BiH.

“Fraze poput ‘još se nisu stekli uslovi’ koje možemo čuti od zvaničnih predstavnika vlasti su prazne rečenice i još jedan izgovor da ne urade ništa. Zahtijevamo da nam kažu koji su to uslovi koji se trebaju steći i da odmah, hitno pristupe stvaranju tih uslova”, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz UPFBiH naglašavaju da su sve države regiona već preduzele aktivnosti u vezi sa službenim putovanjima. Tako je naprimjer, Hrvatska donijela Odluku kojom je dozvoljen ulazak strancima koji posjeduju poziv privrednog subjekta u Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak. Istovjetna je situacija i u Srbiji.

“Prema tome, ako druge zemlje u kojima su posljedice pandemije koronavirusa daleko izraženije nego u BiH, spremne primiti bh. državljane pod jasno definiranim uslovima i bez karantina, ne vidimo nikakav razlog za lažno dušebrižništvo predstavnika bh. vlasti kojim ograničavaju pravo na poslovna putovanja ni bh. državljanima, a ni strancima”, naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da smo u jeku pandemije koronavirusa imali priliku svjedočiti službenim putovanjima bh. političara u inostranstvo, koji nakon povratka u zemlju nisu poštovali propisanu odredbu o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

“Smirivanjem pandemije koronavirusa neophodno je poduzeti sve kako bi se sačuvala radna mjesta i privredni tokovi u zemlji. Privreda u FBiH je na koljenima i umjesto da pomognu njen oporavak pravovremenim i efikasnim odlukama, predstavnici bh. vlasti iz lijenosti, neznanja i ponajprije nehtijenja se kriju iza besmislenih floskula i još besmislenijih odluka”, navode iz UPFiH.

Prihvatanjem prijedloga UPFBiH omogućit će se pokretanje privrednih aktivnosti, obnavljanje postojećih ugovora sa inostranim kompanijama, osiguranje novih ugovora i poslova za kompanije, opstanak kompanija na inostranom tržištu, kao i osiguranje repromaterijala neophodnih za rad bh. kompanija. Na taj način spasit će se brojne kompanije i spriječiti se masovno otpuštanje radnika, a to ujedno znači i očuvanje budžeta i vanbudžetskih fondova.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*