Ambasadorica BiH u Španiji: Mnogo je bh. studenata kojima još uvijek pomažemo da se vrate kućama

Vijest da hiljade bh. studenata u inozemstvu trebaju pomoć usljed pandemije koronavirusa zbog koje je došlo do blokiranja granica, nije novost. Po broju zaraženih i umrlih od posljedice koronavirusa, Španija je među ugroženijim zemljama i veliki problem su imali bh. državljani koji su se u tom periodu zatekli u ovoj zemlji. Ambasadorica BiH u Španiji, Danka Savić u razgovoru za Klix.ba opisala nam je kakva je trenutno situacija u zemlji i pozicija bh. studenata koji su se tamo zatekli tokom pandemije.

Istakla je da su više od dva mjeseca konstatno bili na usluzi bh. građanima, kao i da su danima tragali za informacijama u kojim gradovima se nalaze bh. studenti koji su u Španiju stigli iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Tuzle…

“Treba imati u vidu da je Španija jedna od najpogođenijih zemalja kada je u pitanju pandemija, a vanredne mjere koje će biti na snazi do 7. juna, a koje uključiju zabrane kretanja, uvedene su još 14. marta. Upravo je Madrid gdje je i smješteno naše Diplomatsko-konzularno predstavništvo (DKP) najviše i pogođen”, govori Savić.

Posebno otežavajuća okolnost bila je činjenica, dodaje, da bh. studenti koji su u Španiju dolazili u okviru Erasmus programa ili po drugoj osnovi, nisu imali nikakvu obavezu da im se jave. Zbog toga je bilo teško ući im u trag.

“U Španiji ne postoje naša udruženja, niti udruženja studenata i moja kolegica i ja smo same kontaktirale naše visokoškolske ustanove i danima prikupljale podatke i napravile evidenciju o više od 70 naših studenata koji se ovaj semestar nalaze na studiju u Španiji. Mnogo je studenata kojima smo pomagali i kojima još uvijek pomažemo da se vrate kućama”, otkriva Savić.

Španija je među vodećim zemljama u EU po broju stranih državljana koji dolaze na školovanje. Ova ogromna zemlja podijeljena je na 17 regija i 50 provincija, a u kojoj živi 47 miliona ljudi. Prvi slučaj koronavirusa zabilježen je već 31. januara, ali problem je eskalirao početkom marta, kada su održani veliki skupovi povodom Dana žena.

“U Madridu imamo samo dva bh. studenta, ali više od 70 studenata iz BiH je trenutno u Barceloni, Haenu, Cadizu, Castelji, Almeriji, Granadi, Malagi, Valensiji, Leonu i Lleidi, Vigu…. Obišli smo studente u Madridu, dostavili mu osnovnu pomoć i pomogli organizirati povratak u BiH, on se u petak vraća. Više studenata je napustilo zemlju isključivo zahvaljujući našoj pomoći”, govori Savić.

Osim toga, napominje da redovno informiraju građane o situaciji u zemlji putem svoje FB stranice.

“Obilazak studenata do sada nije realiziran jedino iz razloga jer postoji zabrana putovanja. Studenti se nalaze u više regija, Španija ima 17 regija i 47 miliona stanovnika, ali smo u kontaktu s njima i radimo sve što je u našoj moći da pomognemo svima koji nam se obrate za pomoć”, poručuje Savić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*