Vršilac dužnosti direktora FUCZ-a: U spisima nije navedena specifikacija nabavljenih respiratora

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović kazao je da tehnička specifikacija nije navedena u spisima o 100 respiratora koji su kupljeni preko firme “Srebrena malina”. Kadribegović je kazao da je Odbor za utvrđivanje činjenica za nabavku 100 respiratora Doma naroda Parlamenta FBiH, kod koga je bio na “saslušanju”, tražio dokumentaciju vezanu za nabavku, ali da se dokumenti ne smiju distribuirati.

“Iznio sam činjenično stanje o specifikaciji respiratora na osnovu onoga sa čime Uprava raspolaže i s čime sam upoznat. Klasična tehnička specifikacija je sastavni dio svake tenderske dokumentacije prilikom javne nabavke, ali ona ne postoji u spisima o 100 respiratora. Dakle, može se zaključiti da niko iz FUCZ-a nije sačinio takvu specifikaciju. Odbor je tražio ovjerenu dokumentaciju za slučaj nabavke, ja sam kontaktirao nadležnog tužioca i s obzirom da je predmet u toku dokumenti se još uvijek ne bi trebali distribuirati. Tužilaštvo je izuzelo originalnu dokumentaciju, mi imamo kopije, ali Odboru ih nismo mogli dostaviti po savjetu tužioca”, rekao je Kadribegović.

Istakao da je za sada nema obavijesti od dobavljača kada bi preostali respiratori mogli biti isporučeni.

“Vlada FBiH je tražila mišljenje Federalnog pravobranilaštva o mogućnosti poništenja ugovora, tražit će se rješenja koja izaziva najmanju štetu. Trebat će nam stručna mišljenja da li su respiratori upotrebljivi, u kojoj su formi… Velika je potražnja bila i kupovalo se ono što je bilo dostupno, ne tvrdim da je to pravo obrazloženje, ali možda je to bio slučaj”, kazao je Kadribegović.

Na pitanje novinara da li je saslušan u Tužilaštvu BiH, rekao je da ne može davati nikakve izjave, također po savjetu tužioca.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*