Ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj

Narodna skupština Republike Srpske donijela je danas odluku o ukidanju vanrednog stanja u tom bh. entitetu što govori o sve boljoj epidemiološkoj situaciji i povratku ka normalnom načinu života. Za ovu odluku danas je glasalo 60 poslanika.

Premijer RS-a Radovan Višković rekao je da se ukidanjem vanrednog stanja ukida i policijski sat. On je također poručio da to ne znači da građani ne treba da se pridržavaju mjera.

“Moj apel građanima je da se svi odgovorno ponašamo”, rekao je premijer RS-a.

Vanredno stanje je ukinuto jer je epidemiološka situacija koja se odnosi na koronavirus stavljena pod kontrolu. Narodna skupština RS-a proglasila je vanredno stanje 28. marta.

Ukidanju vanrednog stanja je prethodila burna rasprava opozicionara sa premijerom RS-a Radovanom Viškovićem, a najglasniji su bili Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković koji su zamjerali sve ono što je vlast radila u prethodnom periodu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske smatralo je opravdanim uvođenje pristupa kojim će se postepeno vraćati normalan život, odnosno cijeni da su stvoreni preduslovi za ukidanje vanrednog stanja.

“Prema dnevnom pokazatelju omjera broja testiranih i broja osoba s pozitivnim rezultatom testiranja, koji je stabilan, a pri čemu nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema u RS-u, te kako se bilježi linearan rast broja zaraženih osoba, smatra se opravdanim uvođenje pristupa koji će nas postepeno vraćati u “novu normalu”. To znači vraćanje ranijim aktivnostima, sa pridržavanjem mjera fizičke distance i intenzivnim sprovođenjem mjera respiratorne higijene i dezinfekcije, uz kontinuirano epidemiološko praćenje i nadzor nad sprovođenjem zakona i drugih akata”, piše u obrazloženju odluke.

Vanredno stanje je proglašeno kako bi se ubrzalo donošenje važnih odluka i njihovo izvršenje u vrijeme krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Epidemiološka situacija u cijeloj BiH dan za danom sve je bolja. U našoj zemlji ukupno je registrovano 2.351 slučajev zaraze koronavirusom. Od tog broja do danas se oporavilo 1.446 osoba, a preminulo je 136.

Nadležni i dalje apeluju na građane da se pridržavaju osnovnih preporuka, a to je držanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i često pranje ruku.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*