Nakon kraće bolesti u 48. godini preminuo istaknuti književnik Bekim Sejranović

Nakon kratke i teške bolesti u 48. godini života iznenada je preminuo istaknuti književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović, objavila je Booka. 

Bekim Serjanović je rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je i živio u Rijeci, a od 1993. godine živi u Oslu, gdje je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Autor je knjige kratkih priča “Fasung”, kao i romana “Nigdje niotkuda”, “Ljepši kraj”, “Sandale”, “Tvoj sin Hucklbery Finn” i “Dnevnik jednog nomada”. Za roman “Nigdje niotkuda” 2009. godine dobio je nagradu “Meša Selimović”. Romani i krtake priče prevedni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, njemački, češki, italijanski i poljski.

Sejranović je u intervjuu agenciji Patria u februaru 2016. godine kazao da i on poput većine ljude samo pokušava ostati na površini.

“Rijeka te nosi a ti malo lijevo, malo desno, malo potoneš, pa izroniš i to je sve. Što bi rekao moj prijatelj pjesnik Marko Tomaš: «Život je šala». Ne treba ga uzimati previše ozbiljno. Uživaj kad možeš, proći će brzo. A kad ti je teško, stisni zube i čekaj da prođe, jer sve prođe. Znam zvuči jednostavno, ali nije baš tako. Svi imamo i loših i dobrih dana”, kazao je Sejranović.

Patria

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*