Odlazak legende francuske karikature

Od 12 žrtava  terorističkog napadu u Parizu, dvojica su bili karikaturisti. Jedan od njih je imao 80 godina i njegovo ime se već decenijama izgovara s velikim poštovanjem u francuskim krugovima ljubitelja stripa.

Riječ je o karikaturisti  Žoržu Volinskom.

Njegova majka je bila Jevrejka iz Tunisa, a otac Jevrej iz Poljske. Bježeći od pogroma Jevreja koji se tridesetih godina dešavao u Evropi, oni su donijeli odluku da se iz Francuske presele u Tunis, gde je Žorž rođen 1934. U Tunisu su otvorili malu radnju koja se bavila preradom gvožđa.. Njegovog oca je 1936. godine ubio nezadovoljan radnik. Iako je Žorž tada bio beba, svojoj supruzi je kasnije rekao “Duh oca me progoni cijelog života.”

Mali Žorž se zaposlio u pekari svog djeda, da bi se sa majkom nakon Drugog svjetskog rata vratio u Francusku. Tu je završio umjetničku školu, poslije koje je služio vojsku u Alžiru. Dok je bio u vojsci, sticajem okolnosti je u Sahari upoznao francuskog strip crtača i karikaturistu Rolanda Topora, koji je radio za časopis “Hara-Kiri”. To poznanstvo mu je pomoglo da, po povratku iz Alžira, Volinski počne da crta karikature za “Hara-Kiri”.

Tokom studentskih protesta 1968. Volinski i strip crtač Moris Sine zajedno osnivaju satirični časopis “Enraž”. Sedamdesetih godina je sarađivao s legendom francuskog stripa Žoržom Pišarom.

Njegove karikature su objavljivali časopisi “Liberasion”, “Pari-Meč” i “Šarli ebdo”.

Pored Volinskog, u terorističkom napadu je poginuo i karikaturista Bernar Velak, poznat pod pseudonimom Tinu. On je rođen 1957. godine i bio je dugogodišnji saradnik časopisa “Šarli ebdo”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*