SIPA u saradnji s OSA-om uhapsila 4 osobe zbog krijumčarenja ljudi

Četiri osobe uhapšene su danas na području Unsko-sanskog kantona (USK) zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela krijumčarenje ljudi i organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.

Operativnu akciju kodnog naziva „Trst“ u USK su proveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a pretreseno je ukupno pet lokacija, i to u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši. Tom prilikom otkriveno je i privremeno oduzeto devet mobitela, laptop i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Akcija je provedena po naredbama Tužilaštva i Suda BiH, u saradnji sa OSA-om BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om USK.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Akcija istovjetnog kodnog naziva provedena je i u Hrvatskoj, gdje su također uhapšene četiri osobe. Za uhapšene osobe postoje osnovi sumnje da su krijumčarile ilegalne migrante iz BiH preko Hrvatske u druge zemlje EU. U okviru ovog predmeta spriječeno je krijumčarenje 45 migranata.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*