Bez izmjena zakona o PDV-u

Dom naroda Parlamerntarne skupštine BiH održao je danas sjednicu, na kojoj nije prihvaćen prijedlog Zastupničkog doma o Izmjenama zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Prijedlogu izmjena zakona o PDV-u nedostaju finansijski, ekonomski i socijalni aspekti, te je upitno kako bi se bez detaljnije finansijske i ekonomske analize njegova primjena odrazila na općine, bila je ocjena HDZ-a. Lidija Bradara prijedlog je ocijenila kao vid populizma, a ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda ističe kako su napravljeni propusti de da je je neophodno bilo konsultirati Upravni odbor UIO BiH, odnosno ministre finansija i Vijeće ministara.

“Istovjetan zahtjev je bio upućen od strane Federacije, po proceduri, I došao je na UO, Uprava se očitovala i rečeno je da će doći do devastacije javnih prihoda”, kazao je Bevanda.

I u SNSD-u su stava da je prilikom predlaganja izmjena napravljeno više propusta, te ističu da je ovo samo pokušaj dobijanja glasova građana u izbornoj godini.

Očekivalo se da će zakonodavna vlast tako ponašati kada je još donošen Zakon o PDV u, pa i zato postoji ta odluka da jedini UO UIO je nadležan za promjene ovog zakona, UO UIO nije vidio zakon, čuo je za njega iz novina”, kazala je Dušanka Majkić, delegat SNSD-a.

Pomjeranje roka za podnošenje prijave za uplatu PDV na 90 dana imalo je za cilj omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednika, te im olakšati opstanak na tržištu, ističe zastupnik Denis Zvizdić. Dodaje da nije pošteno da teret krize podnese realni sektor, dok bi javni sektor ostao u svojoj zoni komfora.

“Pomjeranjem roka plaćanja PDV u ovom trenutku novčanim tokovima bi ostalo negdje 200 čak i do 250 miliona KM, što bi značajno povećalo likvidnost preduzeća, ostavilo novac u novčanim tokovima i omogućilo našim privrednicima da kvalitetno posluju i sačuvaju radna mjesta. Ovim nije potpuno derogiran član 39, već je ostavljen amogućnost da Vijeće ministara, koje može procijeniti razmjere i ekonomske posljedice, da može reagovati na 90 dana plus 90 dana“, kazao je Zvizdić.

Potez kojim bi se pomoglo privredi BiH delegat SDS-a Mladen Bosić očekivao je od Vijeća ministara BiH. Predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji uputio je poziv za ostavku, jer je na čelu kako je rekao, najnedjelotvornijeg sastava Vijeća ministara, koje, kako je rekao nije učinilo ništa povodom epidemije virusa korona.

“Pošto je evidentno da nema spremnosti HDZ-a i SNSD-a da to urade, oni su poslali poruku da im je mnogo važnije da se makar I na silu pune budžeti nego da se pomogne privredi od koje svi mi živimo. Mislim da je veoma ružna poruka sa ove današnje sjednice Doma naroda”, kazao je Bosić.

Prijedlog na kraju nije dobio podršku Doma naroda Parlamenta BiH. Ministar finansija BiH rekao je da je UO UIO pokrenuo inicijativu za izmjenama Zakona o PDV, napravio konsultacije i na jednoj od narednih sjednica trebao bi biti razmatrane izmjene zakona o PDV-u, u okviru kojih će biti razmatrane i inicijative poslodavaca i pomjeranje rokova plaćanja. 

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*