U Federaciji BiH ukinuto stanje prirodne nesreće

Vlada Federacije BiH na današnjoj telefonskoj sjednici donijela je odluku o ukidanju stanja prirodne nesreće koje je proglašeno zbog pandemije koronavirusa. Stanje prirodne nesreće ukinuto je nakon više od dva mjeseca. Ova odluka je stigla nakon ublažavanja niza mjera, među kojima su i ukidanje samoizolacije i otvaranje granica.

Vlasti u Republici Srpskoj prošle sedmice su ukinule vanredno stanje u ovom entitetu. Podsjećamo, Vlada FBiH je 16. marta donijela odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće radi zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Dan kasnije, 17. marta, Vijeće ministara BiH je, na poziv Predsjedništva BiH, proglasilo je vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće. Također, Vijeće ministara BiH nadležno je za proglašavanje prestanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine, a na prijedlog Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje ili na zahtjev nadležnih organa entiteta ili Brčko distrikta BiH.

Nadležni i dalje apeluju na građane da se pridržavaju osnovnih preporuka, a to je držanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i često pranje ruku.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*