Haos u Americi ne jenjava: Trumpa smjestili u podzemni bunker Bijele kuće

Više od 40 američkih gradova uvelo je policijski sat zbog protesta protiv policijskog nasilja koje je dovelo do smrti Afroamerikanca Georga Floyda. U Minneapolisu, gdje se desilo stravično ubistvo, počeli su protesti u četvrtak navečer, 28. maja, kada su se sukobili demonstranti i policija, što je dovelo do toga da se nasilje proširi i počnu paljevine i pljačke.

Demonstracije su se proširile na veće gradove, od Minneapolisa do Los Angelesa, New Yorka, pa čak i preko Atlantskog okeana u Londonu, gdje su 23 osobe uhapšene na nedjeljnim protestima solidarnosti.

Sve u svemu, američki policijski službenici su do sada uhapsili blizu 1.700 osoba, a više od desetak guvernera aktiviralo je otprilike 5.000 pripadnika Nacionalne garde širom zemlje.

Gradonačelnik Washingtona aktivirao je Nacionalnu gardu u nedjelju, 31. maja, kada se hiljade demonstranata ponovno okupilo pred Bijelom kućom, javlja Salon.

Skup je bio toliko silovit da su agenti tajne službe predsjednika Donalda Trumpa smjestili u podzemni bunker koji se u prošlosti koristio za terorističke napade.

Trump je na Twitteru objavio da će se svi demonstranti koji se približe Bijeloj kući na nedozvoljenu udaljenost susresti s “najslavnijim oružjem”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*