U Federaciji BiH nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata u Federaciji BiH je testirano 111 osoba od kojih nijedna nije bila pozitivna na koronavirus. Kako su naveli, na području Federacije BiH do sada je testirano 37.496 uzoraka, a trenutno je zaraženo 1.085 osoba, od čega su 602 žene (56 posto) i 480 muškaraca (44 posto).

Dodali su da su se zaključno s današnjim danom oporavila 942 pacijenta, a da je aktivan još 101 slučaj zaraze.

Kada je riječ o smrtnim ishodima, u Federaciji BiH je od posljedica koronavirusa preminulo 39 osoba, od čega su 22 muškarca (56 posto) i 17 žena (44 posto). Kada je riječ o starosnoj strukturi, 25 preminulih pacijenata (64,1 posto) bili su stariji od 65 godina.

“Epidemiološka situacija je trenutno zadovoljavajuća, ali se i dalje moramo pridržavati ličnih mjera zaštite kako bismo takvu situaciju i održali u narednom periodu. Stanje na terenu se kontinuirano prati i poduzimaju se redovne aktivnosti, i to će se nastaviti jedan duži period koji je pred nama, u kojem svako od nas pridržavanjem mjera lične zaštite može doprinijeti sprečavanju širenja virusa i očuvanju povoljne situacije”, poručili su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Od 31. maja u Federaciji BiH je na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koja je obavezujuća za krizne štabove kantonalnih ministarstava zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu te pravne i fizičke osobe, koju možete pronaći ovdje.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.