Italijanski ljekar: Koronavirus gubi snagu, mnogo manje je smrtonosan

Italijanski ljekar Alberto Zengrillo, šef bolnice San Raffaele u Milanu u Lombardiji koja je bila epicentar zaraze, rekao je da koronavirus slabi te da je mnogo manje smrtonosan.

“U stvarnosti, virus klinički više ne postoji u Italiji. Brisevi koji su rađeni u proteklih desetak dana pokazali su virusno opterećenje u kvantitativnom smislu koje je bilo apsolutno minimalno u odnosu na briseve prije mjesec ili dva”, rekao je Zangrillo za televiziju RAI.

Italija je treća na listi zemalja svijeta kada je riječ o broju smrtnih slučajeva. Od 21. februara je koronavirusom zaraženo 233.019 ljudi, a umrlo je 33.415 osoba. Međutim, broj novozaraženih i umrlih opada od maja, a Italija polako ublažava mjere.

Zangrillo je rekao da su neki eksperti previše zabrinuti zbog drugog vala zaraze te da političari trebaju uzeti u obzir novu realnost.

Vlasti još uvijek pozivaju na oprez te tvrde da je još uvijek prerano proglasiti pobjedu.

Drugi ljekar iz sjeverne Italije također kaže da je virus oslavio.

“Snaga koju je virus imao prije dva mjeseca danas nije ista. Jasno je da je koronavirus danas drugačiji”, istakao je Matteo Bassetti, šef klinike za infektivne bolesti u bolnici San Martino u Genovi.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*