“Ukopala sam samo šaku svog brata”: Mirni mimohod majki Srebrenice u Tuzl

Mjesec prije obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, majke i žene Podrinja su u Tuzli na Trgu slobode održale tradicionalni mirni mimohod koji je okončan učenjem Fatihe za sve nevine žrtve.

Neposredno prije dolaska u Tuzlu, zbog pogoršane epidemiološke situacije, postojala je mogućnost da se okupljanje otkaže. Ipak, majke i žene Podrinja izašle su na Trg slobode u Tuzli kako bi domaću i svjetsku javnost podsjetile da 25 godina nakon počinjenog genocida još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najmilijih.

„Najviše nas boli spor proces ekshumacija i identifikacija. Imamo jednu obilježenu grobnicu, ali proces ekshumacije nije počeo. Ja sam prošle godine u Potočarima ukopala samo šaku svog brata i znam koliko mi to mnogo znači. Zbog toga porodice čekaju, nadaju se vijestima o identifikaciji svojih najbližih“, kaže Nura Begović, članica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Organizacioni odbor za obilježavanje genocida u Srebrenicu je donio odluku da će komemoracija biti održana 11. jula u Potočarima, ali da će se poštovati mjere Kriznog štaba.

„Ne znamo koliko će se porodica odlučiti za klanjanje dženaze svojim bližnjima. Bilo je 14 potpisa, pa 13, a sada čujem da ima 9. Do 11. jula neće biti poznat tačan broj porodica koje će potpisati dokumentaciju za ukop“, kaže Nura Begović.

Majki i žena Srebrenice je sve manje. Od prošlog 11. u mjesecu umrla je Hatidža Hren. Prema riječima majki koje njeguju tradiciju okupljanja 11. u mjesecu, mnoge od njih su narušenog zdravstvenog stanja, ali sve dok hodaju zemljom dolazit će na mirna okupljanja i čekati da se njihovi najbliži identifikuju i dostojanstveno ukopaju.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*