I USK traži da proglasi stanje epidemije

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović danas je u Bihaću sazvala sastanak Kriznog štaba Ministarstva zdravstva na kojem je analizirana epidemiološka situacija usljed naglog povećanja broja oboljelih od koronavirusa.

Sa današnjim danom, na području USK na koronavirus je testirana 4.121 osoba, od kojih je pozitivno bilo 128. Izliječeno je 98 osoba, aktivnih slučajeva je 21 a klastera devet.

Jučer je registrovano čak 17 novooboljelih na području USK, što je i najveći broj slučajeva u jednom danu od izbijanja pandemije.

Krizni štab USK će Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva na razmatranje poslati prijedlog za proglašenje epidemije. Također, bit će intenzivirane inspekcijske kontrole pridržavanja preporučenih mjera opreza (nošenje maski, održavanje fizičke distance). Podsjetimo, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva odobrio je danas zahtjev Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo za proglašenje stanja epidemije, a upućen je i prijedlog da se stanje epidemije proglasi na području cijele FBiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*