Članovi iz RS se nisu pojavili, još uvijek bez odluke: RSBiH se nada održavanju sastanka 19. juna

Na sastanku Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nisu se pojavili članovi Rukometnog saveza RS, pa tako nije donesen niti jedan zaključak.

Pošto se nije mogla donijeti niti jedna odluka, još uvijek je naša zemlja jedna od rijetkih u svijetu u kojoj se ništa ne zna o aktuelnoj rukometnoj sezoni koja je prekinuta uslijed pandemije korona virusa.

Nova sjednica zakazana je za 19. juni u Sarajevu, a iz RSBiH pozivaju članove iz RS da se odazovu ovaj put i da se donese konačna odluka. Saopštenje RSBiH prenosimo u cijelosti:

“S obzirom da je BiH jedna od rijetkih, a možda i jedina zemlja u Europi u kojoj još nije donešena konačna odluka o rukometnoj sezoni 2019/2020 želimo informirati javnost o razlozima ovakvog stanja. Normativni akti RS BiH (propozicije natjecanja 2019/2020: članak 95., Statut RS BiH: članak 69.) nedvojbeno određuju da u slučaju kada natjecanje nije završeno odigravanjem 30 utakmica u muškoj i 22 utakmice u ženskoj Premijer ligi zbog više sile, sve odluke donosi isključivo UO RS BiH vodeći se načelima pravde i prava. Da bi temeljem tih odredbi, UO RS BiH mogao donijeti odgovarajuće odluke, neophodno je da održi sjednica UO RS BIH. Od polovine mjeseca svibnja/maja do danas, sjednica UO RS BiH je zakazivana tri puta, ali niti jednom nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Nadali smo da će se sjednica konačno održati danas, nakon što je održan sastanak predsjednika i dva dopredsjednika UO RS BiH, dana 01.06.2020. u Sarajevu na kojem je potpuno usuglašen datum, mjesto i dnevni red današnje sjednice. Tog dana je objavljena i javna medijska potvrda dopredsjednika, g-dina Umičevića da je sjednica pripremljena i sazvana prema svim aktima saveza te da će predstavnici RS Republike Srpske doći na današnju sjednicu.

Nažalost, nakon današnjeg opetovanog nedostatka kvoruma za održavanje sjednice, moramo konstatirati da je rad UO RS BiH blokiran zbog odbijanja predstavnika RS Republike Srpske da dođu na zakazane sjednice UO RS BiH. Svjedoci smo u zadnje vrijeme brojnih pokušaja da se UO RS BIH oduzmu neke važne ovlasti i nadležnosti. To se posebno ogleda kroz pokušaj da se isključiva nadležnost i ovlast UO RS BIH da zbog stanja više sile koja je uzrokovala prekid natjecanja, donese konačnu odluku završetku sezone 2019/2020, prenese na voditelje natjecanja premijer liga.

Kroz razna saopštenja, RS Republike Srpske kontinuirano iznosi ultimativne i isključive stavove kojima nedvosmisleno pokazuje da nije spreman zabilo kakav razgovor, raspravu ili suradnju u nalaženju najboljih rješenja za rukometne probleme u BiH. Nažalost, stalno plasiranje neistina i svjesno, agresivno i nekorektno omalovažavanje i vrijeđanja kojima su izloženi predsjednik RS BiH, g-din Zadro i pojedini članovi UO RS BiH, dodatno smanjuju prostor za normalizaciju rada UO RS BiH.

Nadamo se da će predstavnici RS Republike Srpske doći na sjednicu UO RS BiH koja je danas temeljem odredbi članka 37.Statuta RS BiH zakazana za dan 19.06.2020. u 12 sati u Sarajevu, te da će se na toj sjednici donijeti konačna odluka o završetku rukometne sezone 2019/2020”, saopšteno je iz Rukometnog saveza BiH.

(RSBIH/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*