U TK 16 novih pozitivnih na korona virus: Virus i na Farmaceutskom fakultetu, pojačane kontrole kafića i tržnih centara, od sutra na terenu više od 20 inspektora

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u posljednjem turnusu testiranja, virus COVID-19 potvrđen je kod 16 osoba. Sa novih 16 slučajeva u Tuzlanskom kantonu trenutno je 123 aktivnih zaraženih, od kojih je jedna osoba hospitalitovana u Respiratornom centru. Novozaražene osobe su iz Tuzle (6), Banovića (6), Sapne (2) i Živinica (2). Od početka testiranja u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla kod 207 osoba je konstatovano prisustvo COVID-19. Podsjetimo, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, zbog sve teže epidemiološke situacije, uputila je apel građanima da se pridržavaju mjera zaštite jer samo na takav način će biti moguće da se izbjegnu represivnije mjere koje su ranije bile na snazi.

Testiranje na koronavirus u Tuzlanskom kantonu pokazalo je da je pozitivna i jedna osoba sa Farmaceutskog fakulteta u Tuzli, potvrdila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona. Čolić je dodala da se u ovom trenutku kontaktiraju oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom s fakulteta. Prema riječima rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić, osoba je bila u kontaktu sa manjim brojem studenata i asistentima. Ministrica Čolić apeluje na građane da poštuju mjere zaštite, socijalnu distancu i nošenje zaštitnih maski. Kazala je da još uvijek nije proglašeno stanje epidemije u Tuzlanskom kantonu, da je procedura u toku.

Podsjećamo, pojačane su kontrole kafića i tržnih centara u Federaciji BiH, izdate su stotine upozorenja zbog kršenja mjera. Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove  Anis Ajdinović je izjavio da će od sutra u Tuzlanskom kantonu na terenu biti više od 20 inspektora.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*