Pariz: Danas marš solidarnosti

U Parizu će, uz ogromne mjere sigurnosti, biti održan Marš solidarnosti, ili, kako neki nazivaju današnji događaj, biće to demonstracije protiv terorizma.

Veliki broj evropskih lidera planira da se pridruži francuskopm predsjedniku Fransoa Olandu i učestvuje u iskazivanju solidarnosti francuskom narodu nakon krvavih dešavanja proteklih dana u Parizu, kada je u terorističkim napadima poginulo 17 ljudi.

Kako prenose mediji, na marš bi trebalo da dođe njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Turske Ahmet Davutolu, prvi čovjek vlade Velike Britanije Dejvid Kameron, premijeri Španije i Italije, Marijano Rahoj i Mateo Renci. Rusija je na marš poslala svog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Planiran je i dolazak predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska.

Dolazak u Pariz, na marš solidarnosti sa francuskim narodom, najavili su neki lideri iz naše regije.

Velike mjere sigurnosti
Francuska će preduzeti sve mjere kako bi bila garantirana sigurnost današnjeg marša solidarnosti u kojem će učestvovati evropski lideri i zadržaće najviši stepen sigurnosti u Parizu, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazanev.

Kazanev je nakon vanrednog sastanka sa predsjednikom Fransoa Olandom izjavio da vlasti žele da održe visok stepen mobilnosti i opreza.

“Sve su mjere preduzete kako bi bila osigurana sigurnost mitinga”, naglasio je Kazanev.

Oland je nakon sastanka upozorio da teroristička prijetnja po Francusku nije okončana. Između ostalog, još uvijek traje potraga Hajat Bumedin, djevojkom Amedi Kulibalija, koji je jučer ubijen nakon što su sigurnosne snage upale u košer supermarket u istočnom dijelu Pariza, gdje su kupci držani kao taoci.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*