U Moskvi nakon dva mjeseca ponovo otvoreni muzeji, zoološki vrtovi i ljetne terase

Stanovnici Moskve su u utorak dobili priliku da nakon više od dva mjeseca ponovo ući u muzeje u tom gradu i vratiti se na ljetne terase jer se širenje zaraze koronavirusom u glavnom gradu Rusije usporava, iako se i dalje dnevno bilježi više od 1.000 novih slučajeva zaraze. Reuters piše da su od utorka muzeji, biblioteke i zoološki vrtovi u gradu s gotovo 13 miliona stanovnika ponovo otvorili svoja vrata posjetiocima, ali uz ograničen broj onih koji ih mogu posjetiti. Stomatolozi su se također vratili na posao.

Vlasti su također dozvolile i nastavak sportskih takmičenja uz ograničenja koja predviđaju kako na tribinama može biti najviše 10 posto od predviđenog broja gledalaca.

Popuštanje restriktivnih mjera uvedenih kako bi se spriječilo širenje zaraze u Moskvi je počelo prošle sedmice. Stanovnicima je napokon dopušten izlazak iz njihovih kuća kao i korištenje javnog prijevoza i vožnja gradom ličnim automobilima bez bilo kakvih ograničenja.

Kritičari ipak optužuju vlasti da su se sva ova ograničenja prerano ublažila, a u svrhu stvaranja uslova za glasanje o reformama kojima bi se predsjedniku Vladimiru Putinu omogućilo da se još dva puta po isteku sadašnjeg mandata kandiduje za istu funkciju.

Glasanje bi trebalo biti provedeno tokom sedam dana i završiti se 1. jula, ali Kremlj odbija optužbe kritičara kako je popuštanje mjera ograničenja politički motivirano.

Gradonačelnik Moskve, Sergei Sobyanin kazao je u ponedjeljak kako je došlo vrijeme za popuštanje mjera jer pandemija postepeno prestaje, a pritisak na gradski zdravstveni sistem je smanjen.

U Moskvi je do sada zabilježeno više od 208.000 zaraze koronavirusom i više od 3.300 umrlih od posljedica infekcije.

Vlasti su u utorak objavile kako je ukupan broj zaraženih koronavirusom veći od 545.000, dok je u cijeloj zemlji preminulo nešto više od 7.200 osoba.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*