Rekordni skok slučajeva koronavirusa u šest američkih država

Novi slučajevi  koronavirusne infekcije dostižu rekordne brojke  u šest američkih država u utorak, označavajući porast broja slučajeva drugu uzastopno sedmicu dok je većina država ponovo otvorila ekonomiju.

Arizona, Florida, Oklahoma, Oregon i Texas  su u utorak prijavili rekordni porast broja novih slučajeva nakon što su prošle sedmice također zabilježili  najveći porast. Nevada je u utorak, također, izvijestila o najvećem broju  na dnevnom nivou slučajeva u odnosu na prethodni maksimum, a i broj  hospitalizacije također raste.

U bolnici u gradu Tucson  u Arizoni u ponedjeljak je bio slobodan samo jedan krevet intenzivne njege određen za bolesnike s COVID-19, a ostalih 19 kreveta su popunjeni, rekao je predstavnik bolnice, prenosi Reuters.

Zdravstveni dužnosnici u mnogim državama pripisuju rast zaraze ponovnom otvaranju poduzeća i okupljanjima za Dan sjećanja tokom vikend krajem maja. Mnoge se države  porast slučajeva zaraze pripisuju masovnim okupljanjima  na protestima  protiv  rasne nepravde i policijske brutalnost  koji su organizirani  u posljednje tri sedmice.

U Oregonu zdravstveni dužnosnici pokušavaju zaistaviti širenje epidemije nakon 200 novih slučajeva  koji su povezani s tamošnjom pentekostnom  crkvom .

Oregonske novine izvijestile su da je videozapis na Facebook stranici crkve 24. maja pokazao stotine ljudi koji su zajedno pjevali. Velika okupljanja nisu tada dozvoljena. Videozapis je potom izbrisan, rečeno je.

Guverner Greg Abbott u Texasu rekao je da je rekordan broj novih slučajeva zahtijeva  dodatna ispitivanja, a  država ima na raspolaganju gotovo 15 000 bolničkih kreveta.

Texas je prošle sedmice testirao 674 na  svakih 100.000 stanovnika, dok je polovina od 50 država testirala najmanje 1.000 od svakih 100.000 stanovnika. New York prednjači po broju testiranja,  sa 2.245 od svakih 100.000 stanovnika, navodi se u analizi.

Najviši teksaški zdravstveni dužnosnik, John Hellerstedt, rekao je kako je povećanje testiranja  moguće izvoditi, ali situacija se može promijeniti.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*