Vrhovni sud odbio Trumpov zahtjev o ukidanju zaštite mladih migranata u SAD-u

Vrhovni američki sud odbio je zahtjev predsjednika Donalda Trumpa o ukidanju migrantskog programa Deferred Action for Childhood Arrivals(DACA) koji od 2012. godine štiti oko 700.000 mladih ljudi od deportacije, a koji su u zemlju ušli ilegalno kao djeca. CNN piše da je DACA program donio demokratski predsjednik Barack Obama upravo zbog zaštite od deportacije tačno 660.1000 mladih koji su došli uglavnom iz hispanske Amerike u SAD ilegalno, ali su se školovali u ovoj zemlji i dobili radne dozvole koje se mogu obnavljati, ali nisu dobili i državljanstvo.

Vrhovni sud je u četvrtak donio odluku da se blokira zahtjev Trumpove administracije, tačnije, njegov pokušaj da zaustavi odgodu deportacije za mlade migrante koji su ušli u SAD.

Obrazloženje Trumpove administracije se uglavnom temeljila na zaključku bivšeg glavnog državnog advokata Jeffa Sessiona da je program nezakonit. Tvrdili su i to da je Obama donošenjem programa prekoračio svoje ustavne ovlasti jer je zaobišao Kongres.

Odluku je donio glavni sudija John Roberts, a pridružili su mu se u tome i ostale sudije Ruth Bader Ginsburg, Elena Kagan, Stephen Breyer i Sonia Sotomayor.

U obrazloženju odluke, sudija Roberts se još jednom zauzeo za liberale te je kazao da je svjestan da će ovo naljutiti konzervativce koji će biti ogorčeni što je još jednom pružio podršku Obami.

Ovo je drugi put u sedmici da je Vrhovni sud donio odluku protiv Trumpove administracije. Prvi slučaj se desio u ponedjeljak da je sud kazao da su LGBTQ Amerikanci zaštićeni Zakonom o građanskim pravima.

U presudi o DACA programu je navedeno da sud nije pronašao nijedan adekvatan razlog koji bi opravdao njegov prestanak.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*