Svi koji dolaze iz BiH od ponoći ne mogu u Sloveniju bez negativnog testa ili karantina

Slovenska vlada pooštrila je uslove za ulazak putnika iz država izvan EU, pa se od ponoći neće moći ulaziti iz BiH, Srbije i Kosova bez obvezne 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na COVID-19. Svi građani BiH, bez obzira na državljanstvo, pa čak i Slovenci koji su boravili u BiH koji žele ući u Sloveniju morat će u obveznu karantenu ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obvezno obavljen u nekoj od članica EU-a.

Bosna i Hercegovina, Kosovo i Srbija su postale zemlje u kojima se bilježi veći dnevni porast oboljelih od koronavirusa i nalaze se na crvenuo jlisti epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

Podsjetimo, Crna Gora danas je za građane BiH ograničila ulazak u zemlju, a iz objašnjenja vlade susjedne zemlje zaključuje se da za ovaj potez nije odgovorna Bosna i Hercegovina, odnosno njeni građani, nego državljani Republike Srbije.

U pogledu ulazaka iz tih država od ponoći više ne vrijede niti prijašnji izuzeci po kojima se je iz njih moglo ulaziti bez karantene i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Prema podacima slovenskih epidemiologa, od 34 nova slučaja u zadnjih desetak dana veći dio je uvezen iz inozemstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14. Dva unosa su iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije te po jedan iz Švedske i SAD-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*