Gužve na granici BiH i Hrvatske nakon najave o pooštravanju mjera za bh. državljane

Na pojedinim graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske večeras su zabilježene duže kolone vozila. Saobraćaj je posebno intenzivan na južnim izlazima iz Bosne i Hercegovine.

To je bilo za očekivati s obzirom na to da će od ponoći svi bosanskohercegovački državljani po ulasku u Hrvatsku morati biti u 14-dnevnoj samoizolaciji.

Saobraćajna gužva je trenutno najveća na Graničnom prijelazu Doljani, Bosanski Brod i Vinjani Donji. Na ostalim izlazima iz Bosne i Hercegovine nisu zabilježene veće gužve.

Za očekivati je da se saobraćaj intenzivira tokom večeri s obzirom na to da mjera o obaveznoj samoizolaciji na snagu stupa već sutra, 25. juna.

Vlasti Hrvatske su danas odlučile da uvedu ovu mjeru jer smatraju da epidemiološka slika u Bosni i Hercegovini nije povoljna. Osim državljana Bosne i Hercegovine, u samoizolaciju će morati građani Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Mjera se neće primjenjivati nad osobama koje su samo u tranzitu kroz Hrvatsku.

Hrvatska još nije definisala da li će se samoizolacija moći izbjeći ukoliko se predoči negativan PCR test, a ti detalji bi trebali biti poznati tokom večeri. Treba podsjetiti da se iz Bosne i Hercegovine uz negativan PCR test može putovati u neke druge zemlje Evrope.

Međutim, ova susjedna zemlja i ne pomišlja da filteriše ulazak državljana iz 10 zemalja EU, gdje također postoji rast novozaraženih. Prvo pitanje koje se nameće nakon takve najave je: Kako to Hrvatska planira ugostiti turiste iz Bosne i Hercegovine i drugih istočnih i južnih susjeda ako ih planira dočekati obaveznom samoizolacijom? Kako je to Hrvatska sigurna da im je za rast novozaraženih najodgovornija BiH i drugi istočni susjedi, a nisu krivi oni sami? Koliko se Hrvati uopće pridržavaju propisanih mjera? Nose li maske?

U međuvremenu, saznajemo da bi bosanskohercegovačke vlasti mogle uvesti recipročne mjere Hrvatskoj i odrediti obaveznu samoizolaciju. Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bit će održana 30. juna i na toj sjednici će se zauzeti stav kako postupati prema Hrvatskoj.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*