Završen Marš za republiku u Parizu, učestvovao i Zlatko Lagumdžija

U francuskoj prijestolnici Parizu okončan je Marš za republiku u kojem je učestvovalo preko milion ljudi, među njima i najviši zvaničnici iz više od 60 zemalja svijeta koji su poslali poruku solidarnosti i osudili napade u kojima su proteklih dana u „gradu svjetlosti“ teroristi ubili 17 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Marš lidera u Parizu predvodio je francuski predsjednik Francois Hollande, a uz njega su bili i turski premijer Ahmet Davutoglu, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, španski premijer Mariano Rajoy, italijanski premijer Matteo Renzi, predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, predsjednik Malija Boubajar Keita, te drugi…

Nakon šetnje duž 400 metara u centru Pariza, lideri su minutom šutnje odali počast stradalim žrtvama u terorističkim napadima.
Prvi čovjek Francuske Hollande tom prilikom pozdravio je i poruke saučešća izrazio i članovima porodica poginulih u terorističkim napadima.
Cijeli događaj je protekao bez incidenata i uz velike mjere sigurnosti, uključujući i policijske helikoptere koji su nadgledali skup.

Hollande je jutros izjavio da je današnjim Maršom Pariz postao glavni grad svjetske borbe protiv terorizma.

U šetnja više od milion osoba od Trga Republique do Trga Nation do 17 sati nije zabilježen niti jedan incident.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je u velikom maršu koji je u znak protesta protiv terorizma i u pomen na žrtve terorističkog napada na redakciju satiričnog magazina „Charlie Hebdo“ održan danas u Parizu.
U „republikanskom maršu“ (Marche republicaine) su učestvovali francusko državno rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Republike Francuske Francoisom Hollandeom, brojni visoki zvaničnici i izaslanici iz cijelog svijeta, uključujući šefove država i vlada i ministre vanjskih poslova, te veliki broj građana Pariza i cijele Francuske.

”Marš protiv terorizma je skup podrške jedinstvu u različitostima, progresivnom svijetu, borbi za društva zajedničkih vrijednosti: slobodu i solidarnost, posao i pravdu, uzajamno poštovanje i razumijevanje, obrazovanje, kulturu i dijalog ”, ocjena je Lagumdžije.

Učesnici protestnog okupljanja i marša su na ovaj način iskazali solidarnost i odali poštu žrtvama terorističkog napada, te uputili snažnu i jasnu poruku podrške Francuskoj i njenom narodu, ali i cijelom progresivnom svijetu, jedinstvenom u različitostima, protiv pošasti zvane terorizam, navodi se u saopćenju  Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, javlja Fena.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*