Carmel Agius ponovo predsjednik Mehanizma u Hagu

Sudija Carmel Agius ostaje predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnih sudova sa sjedištem u Hagu, nasljednika nekadašnjeg Haškog tribunala, saopšteno je u Hagu. Odluku o produžetku mandata na dvije godine potpisao je generalni sekretar UN Antonio Guterres.

Agius je na funkciju postavljen 19. januara 2019 godine. Sada je ponovo imenovan za predsjednika Mehanizma sa mandatom koji traje do 30. juna 2022. Istom odlukom na isti rok su produžene i funkcije za 24 sudija tog Mehanizma.

Carmel Agius jedan je od najdugovječnijih sudiija haških sudova. U Tribunalu za bivšu Jugoslaviju radio je od 2001. godine do njegovog zatvaranja 2017. godine, prvo kao sudija pretresnog, a potom i kao sudija Žalbenog vijeća. Vršio je funkciju predsjednika Tribunala u posljednje dvije godine njegovog rada, a u dva dvogodišnja mandata i funkciju potpredsjednika tog suda.

Bio je sudija ili predsjedavajući sudskog vijeća u velikom broju procesa državnim i vojnim zvaničnicima bivše Jugoslavije, među kojima su suđenja Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Milanu i Sredoju Lukiću, Vlastimiru Đorđeviću, Momčilu Perišiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i drugima.

U javnosti će ostati upamćen po izricanju drugostepene presude šestorici lidera takozvane Herceg-Bosne prvostepeno osuđenih za zločine nad Bošnjacima, kada je jedan od njih, Slobodan Praljak, izvršio samoubistvo u sudnici, pred kamerama.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.