U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata 109 zaraženih koronavirusom

Entitetske zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini saopćile su da je u našoj zemlji u posljednja 24 sata evidentirano 109 novozaraženih koronavirusom. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 775 uzoraka, od kojih je 69 pozitivnih na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

U Federaciji BiH do sada je testirano 54.940 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.154 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1056 pacijenata, pet pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 1042 slučaja-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 56 smrtnih slučajeva, u protekla 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj, radi se o muškarcu iz Tuzle (1962.).

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju kako je veoma važno da se svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje.

“Bliska interakcija i kontakt omogućavaju prijenos COVID-19 bolesti, a širenje infekcije može se usporiti dosljednim pridržavanjem mjera – održavanje fizičke distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, čestim pranjem ruku i čišćenjem i dezinficiranjem površina koje se često dodiruju. Ključno je odgovorno ponašanje cijele zajednice kako bi se lanci prijenosa prekidali posebno kako ranjive skupine ne bi obolijevale, prije svega starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima”, poručuje se iz štaba.

Republika Srpska

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 327 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 40 osoba.

Radi se o 22 muške i 13 ženskih osoba, od kojih je osam mlađe, 29 srednje i tri osobe starije životne dobi, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Rogatice, sedam iz Ljubinja, šest iz Banje Luke, tri iz Bosanske Gradiške, po dvije iz Bijeljine, Kotor Varoši, Teslića, Vlasenice i Prijedora i po jedna iz Dervente, Doboja, Foče, Gacka, Trebinja i Zvornika.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*