Krizni štab ministarstva zdravstva TK: Svi se moramo odgovorno ponašati

Na području našeg kantona trenutno je aktivno 400 pozitivnih slučajeva, do sada se oporavilo 150 osoba, 17 je smrtnih ishoda, a dvije osobe su na respiratoru. Nakon testiranih 247 uzoraka tokom protekla 24 sata, novi pozitivnih na koronavirus  na području TK je 18. U Tuzli 11, Živinicama, 4 i Lukavcu, Kalesiji i Banovićima po jedna osoba.

Predstavnici Kriznog štaba Tuzlanskog Kantona su zbog pogoršane epidemiološke situacije danas organizovali press konfeerenciju, na kojoj su podsjetili da su naglo popuštanje mjera, otvaranje granica bez obaveznog karantina ili samoizolacije, između ostalog doveli do povećanog broja zaraženih osoba.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić još jednom je upozorila da se građani moraju pridržavati svih epidemioloških mjera kako situacija ne bi izmakla kontroli. Direktor UKC – a Tuzla, Vahid Jusufović, je istakao da je neozbiljno govoriti da virus ne postoji ili da je oslabio, te da je, udružen sa komorbiditetima, smrtonosan.

Epidemiolozi i zdravstveni radnici ne mogu sami držati situaciju pod kontrolom naglasila je Jasmina Brkić Džambić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK, i dodala da svi moramo biti odgovorni.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*