SIPA: Sumnjive bankarske transakcije u BiH u porastu

Broj sumnjivih bankarskih novčanih transakcija je u stalnom porastu, potvrđeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)., izvijestile su Nezavisne novine.

Kako je rekla Kristina Jozić, portparol SIPA, u prvih šest mjeseci prošle godine je od strane obveznika prijavljeno 77 sumnjivih novčanih transakcija, u ukupnom iznosu od 23.321.854 KM.

– Državnoj agenciji za istrage i zaštitu u 2013. godini od strane obveznika prijavljene su 193 novčane transakcije koje su okarakterizirane kao sumnjive, u ukupnom iznosu od 51.653.996 KM – istakla je Jozić.

Pojasnila je da su u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti obveznici dužni Finansijsko-obavještajnom odjeljenju SIPA da dostave podatke o svakom pokušaju ili obavljenoj sumnjivoj novčanoj transakciji, kao i o svakom sumnjivom klijentu ili licu, te Agencija raspolaže podacima o istim.

Ona je istakla da Finansijsko-obavještajno odjeljenje SIPA ne raspolaže podacima koliko se od tih transakcija odnosi na prebacivanje novca u inostranstvo. Iz Tužilaštva BiH su nam potvrdili da prate i procesuiraju sumnjive transakcije, ali nisu dostavili podatke o broju završenih predmeta.

Kako je pokazalo istraživanje “Global Financial Integrity”- ja iz Vašingtona, BiH je zemlja u kojoj ilegalno izvlačenje novca gotovo da i ne postoji.

U izvještaju se navodi da je iz BiH izvučeno “samo” 142 mil USD, što nije mnogo ako se uporedi sa ostalim zemljama u regionu.

Za razliku od BiH, na visokom mjestu u svijetu je Srbija, iz koje je u periodu 2002. – 2011. izvučeno čak 50 mlrd USD. U isto vrijeme, iz Hrvatske je ilegalno izvučeno oko 15 mlrd USD, iz Makedonije oko 5,4 mlrd, a iz Crne Gore nešto više od četiri milijarde dolara.

Sudeći prema izvještaju, godine kad je ilegalno izvlačen novac iz BiH su 2007. i 2008., i to 2007. izvučeno je 68 mil USD, a naredne godine 74 miliona. U ostalim godinama iznos iznesenog novca je marginalan.

Ovakvi rezultati su BiH na rang-listi zemalja iz kojih se izvlači novac svrstali na 141. mjesto od ukupno 144 zemalja svijeta.

Poređenja radi, Srbija je na 19. mjestu, između Poljske i Čilea. Hrvatska je na 48. mjestu između Bangladeša i Bahama.

Makedonija je na 74. mjestu između Angole i Libije, a Crna Gora je na 81. mjestu između Turkmenistana i Madagaskara.

Najgora zemlja po pitanju ilegalnog izvlačenja novca je Kina, iz koje je između 2002. i 2011. godine, prema ovim podacima, izvučeno više od hiljade milijardi dolara, dok je na drugom mjestu Rusija sa gotovo 900 mlrd USD. Iza Rusije slijede Meksiko, Malezija i Saudijska Arabija.

Najmanje novca ilegalno je izvučeno iz Senegala.

(indikator/nezavisne/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*